Żurek podhalański
wstecz
Żurek to tradycyjna zupa podawany na Wielkanoc, ale i poza tym sezonem jest chętnie spożywana przez swój charakterystyczny kwaśny smak. Dziś mamy dla was tradycyjny podhalański przepis na żur.
Do przygotowania żurku potrzebne będzie:
Garść grzybów suszonych
50 dag boczku parzonego
10 dag szynki wieprzowej
200-250 ml żurku
1.5 l wody
12 ml śmietany
3 jajka
250g włoszczyzny (jarzyny)
10 dag kiełbasy
10 dag pieczonego schabu
Sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na godzinę lub dwie. Dodać do wody z grzybami boczku i ugotować do miękkości. Gdy już boczek będzie miękki, wyciągamy go i odsączamy. Do wywaru z boczku i grzybów dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy żurek oraz śmietanę. Całość musimy zagotować oraz doprawić solą i pieprzem. Im więcej żurku, tym kwaśniejsza zupa. Chwilę przed podaniem dodajemy do żurku pokrojony boczek i wędliny oraz ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki.
wstecz